Czekoladowe ciasto bananowe

Ostatnio naszło mnie na słodkie (żadna nowość) i chciałam zrobić coś czekoladowego, ale w trochę zdrowszej wersji. Pomysł padł na ciasto czekoladowe, ewentualnie brownie. Miałam w domu mascarpone, które chciałam wykorzystać, ale żaden z przepisów nie zadowolił mnie w pełni. W końcu znalazłam przepis na potrójnie czekoladowe ciasto od MrFit – trenera i postanowiłam trochę je przerobić. Podam Wam dwie wersje: bardziej fit i trochę mniej, zrobicie według uznania 🙂


Do przygotowania ciasta potrzebujemy:

♥ 3/4 dojrzałe banany

♥ 2 jajka

♥ łyżeczka aromatu migdałowego

♥ 200 gram mąki (proponuję pszenną pełnoziarnistą albo pszenną; może inne też            się sprawdzą)

♥ 1-2 łyżki oleju kokosowego

♥ tabliczkę czekolady (gorzką lub deserową)

♥ 1-2 łyżki ksylitolu (ja zrezygnowałam, bo dodałam czekoladę deserową)

♥ 150 ml dowolnego mleka

♥ pół łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej

Do przygotowania kremu i “polewy” potrzebujemy:

♥ 250 gram serka mascarpone

♥ 1-2 łyżki ksylitolu (ewentualnie szczypta cukru wanilinowego)

♥ tabliczkę czekolady (gorzkiej lub deserowej)

Wykonanie:

  1. Blendujemy lub rozgniatamy i mieszamy: jajka, banany, aromat migdałowy, mleko.
  2. W garnku rozpuszczamy czekoladę wraz z olejem kokosowym i wlewamy do powstałej masy.
  3. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, ewentualnie ksylitol mieszamy razem i łączymy z masą “mokrą”.
  4. Przelewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180 °C z termoobiegiem.
  5. Studzimy ciasto i bierzemy się za przygotowanie kremu.
  6. Mascarpone mieszamy dokładnie ze słodzidłem.
  7. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę.
  8. Na ciasto rozsmarowujemy mascarpone i zalewamy czekoladą.
  9. Krem z polewą może się połączyć, ale to nawet lepiej, bo czekolada najlepiej smakuje w formie półpłynnej.
  10. Ciasto można wstawić do lodówki i wówczas uzyskać klasyczną polewę albo zostawić w temperaturze pokojowej.

*  Dla jeszcze zdrowszej wersji można użyć do ciasta odżywki białkowej i kakao zamiast czekolady. Jeśli ktoś nie lubi kremów można pominąć mascarpone i zalać po prostu polewą czekoladową z rozpuszczonej czekolady lub kakao i oleju kokosowego.



 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *