Puszyste placki z ricotty

Dzisiaj podam Wam przepis na prawdziwą petardę, a mianowicie placki z ricotty. Muszę przyznać, że są to chyba najbardziej puszyste placki, jakie jadłam w życiu, a uwierzcie, że sporo się tego przewinęło, bo jestem omleto i placko maniaczką. 🙂

Przepis klasycznie w wersji fit, ale z możliwością zamiany produktów na te mniej zdrowe. Recepturę można modyfikować, ale ta, którą przygotowałam ostatnio jest naprawdę mega sztosem.


Do przygotowania placków potrzebujemy (około 13 sztuk, ja miałam na 2 posiłki):

♥ 125 g serka ricotta

♥ 100 ml kefiru (ja wlałam tak na oko)

♥ 2 jajka

♥ 50 g mąki (ja dałam czubatą łyżkę orkiszowej i pszennej, ale można zastosować każdą poza kokosową, bo placki wyjdą suche)

♥ 1 łyżeczka proszku do pieczenia

♥ odrobina rozpuszczonego oleju kokosowego

♥ słodzidło (ja dałam sporą łyżkę ksylitolu)

Wykonanie:

1. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy pianę z białek.

2. Mieszamy rózgą lub mikserem wszystkie pozostałe składniki do powstania jednolitej masy.

3. Dodajemy do masy pianę z białek i mieszamy delikatnie rózgą lub łyżką.

4. Nakładamy na patelnię porcję ciasta (1 łyżka ciasta na 1 placek będzie okej – nie rozpłaszczamy ich po patelni, powinny być całkiem wysokie).

5. Smażymy placki z obu stron na beztłuszczowej patelni lub z minimalną ilością tłuszczu do uzyskania złotego koloru (pierwszą stronę pod przykryciem, potem już bez).

6. Podajemy z dowolnym topem (polecam wymieszany krem Nutwhey Peanut Choco od All Nutrition z odrobiną stałej części mleczka kokosowego lub z konfiturą z żurawiny bez cukru).

* link do kremu czekoladowego: https://www.sfd.pl/sklep/ALLNUTRITION_Nutwhey_Peanut_Choco-opis36072.html (w smaku smakuje jak czekolada z lodów “Bajka”)

Koniecznie dajcie znać w komentarzach tu lub pod ostatnim zdjęciem na Instagramie czy Wam smakowały! 🙂



 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *