Puszyste placki z ricotty

Dzisiaj podam Wam przepis na prawdziwą petardę, a mianowicie placki z ricotty. Muszę przyznać, że są to chyba najbardziej puszyste placki, jakie jadłam w życiu, a uwierzcie, że sporo się tego przewinęło, bo jestem omleto i placko maniaczką. 🙂
Przepis klasycznie w wersji fit, ale z możliwością zamiany produktów na te mniej zdrowe. Recepturę można modyfikować, ale ta, którą przygotowałam ostatnio jest naprawdę mega sztosem.
Do przygotowania placków potrzebujemy (około 13 sztuk, ja miałam na 2 posiłki):
♥ 125 g serka ricotta
♥ 100 ml kefiru (ja wlałam tak na oko)
♥ 2 jajka
♥ 50 g mąki (ja dałam czubatą łyżkę orkiszowej i pszennej, ale można zastosować każdą poza kokosową, bo placki wyjdą suche)
♥ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
♥ odrobina rozpuszczonego oleju kokosowego
♥ słodzidło (ja dałam sporą łyżkę ksylitolu)
Wykonanie:
1. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy pianę z białek.
2. Mieszamy rózgą lub mikserem wszystkie pozostałe składniki do powstania jednolitej masy.
3. Dodajemy do masy pianę z białek i mieszamy delikatnie rózgą lub łyżką.
4. Nakładamy na patelnię porcję ciasta (1 łyżka ciasta na 1 placek będzie okej – nie rozpłaszczamy ich po patelni, powinny być całkiem wysokie).
5. Smażymy placki z obu stron na beztłuszczowej patelni lub z minimalną ilością tłuszczu do uzyskania złotego koloru (pierwszą stronę pod przykryciem, potem już bez).
6. Podajemy z dowolnym topem (polecam wymieszany krem Nutwhey Peanut Choco od All Nutrition z odrobiną stałej części mleczka kokosowego lub z konfiturą z żurawiny bez cukru).
* link do kremu czekoladowego: https://www.sfd.pl/sklep/ALLNUTRITION_Nutwhey_Peanut_Choco-opis36072.html (w smaku smakuje jak czekolada z lodów “Bajka”)
Koniecznie dajcie znać w komentarzach tu lub pod ostatnim zdjęciem na Instagramie czy Wam smakowały! 🙂