Syrniki, czyli rosyjskie placki z twarogu w fit wersji

Dzisiaj wjeżdżam z mocno kaloryczną propozycją, ale za to z bardzo dużą zawartością białka. Placki są podzielne, więc porcję można podzielić pół, chociaż ja nie mogłam się powstrzymać i dzisiaj po treningu zjadłam wszystkie. 🙂 Sprawdzi się na chyba na każdy posiłek w słodkim wydaniu. Połączenie kuchni tradycyjnej z nowoczesnością i tylko 4 składniki!
Wartości odżywcze:
585 kcal (z ksylitolem, ale bez oleju, miodu i malin)
49,1 g białka
32,8 g tłuszczy
65 g węglowodanów
Do przygotowania placków potrzebujemy (mi wyszło 10 sztuk):
♥ 250 g twarogu (ja użyłam półtłustego Bielucha, ale ważne, żeby się kruszył)
♥ 1 jajko
♥ 2 pełne łyżki mąki ryżowej (ewentualnie nieugotowanej kaszy manny)
♥ 1 łyżka ksylitolu (opcjonalnie)
♥ aromat waniliowy lub rumowy (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Kruszymy twaróg i łączymy go z resztą składników. Chwilkę zagniatamy.
2. Zwilżamy ręce wodą i formujemy kuleczki.
3. Smażymy po kilka minut na każdej ze stron na odrobinie oleju kokosowego (pierw klasycznie pod przykryciem, potem już nie).
4. Dekorujemy i jemy!
Przepis zaczerpnięty od @fit_przepisy_od_baletnicy 🙂
585 kalorii to wartość całej porcji?
dokładnie tak 🙂